6 webtoons preporuka

Ove nedelje vam predstavljam 6 (da, 6, pomirih se sa svojom neodlučnošću) LGBT+ stripova sa platforme Webtoon.

Šta je Webtoon?

Webtoon je, baš kao i Tapas o kom smo pričali prošle nedelje, platforma/sajt/aplikacija na kojoj bilo ko može da objavi svoj strip. Međutim, za razliku od Tapasa, Webtoon se već godinama bavi i izdavaštvom, i mnogi stripovi koje možete naći na webtoons.com su takozvani Webtoons originali – stripovi koje autori stvaraju po ugovoru i sa redovnom platom. Za razliku od nezavisnih, autorskih stripova, koje stvara jedna osoba ili jedan nezavistan tim, Webtoon originali prolaze kroz standardizovani protokol – autor dobije svog urednika koji im pomaže da unaprede priču, ustanovi se redovan raspored objavljivanja svake epizode, ako je potrebno unajme se pomoćnici za bojenje ili ubacivanje tekst balona, itd. tako da je rezultat timski rad, a ne rad jedne osobe.

Još jedna (možda važna) razlika između Webtoon originala i autorskih stripova je da originali uvek izlaze u obliku epizoda, nekoliko stranica odjednom, dok autorski stripovi ne moraju da prate to pravilo.

Svi Webtoon originali su u formatu koji je prilagođen čitanju na ekranu mobilnog telefona, a ne klasičnom formatu nalik stranici štampanog stripa. Ne znam da li su oni zaista bili prvi koji su usvojili taj format, ali mnogi taj format baš po njima zovu “webtoon” čak i kad ne misle na strip sa Webtoon platforme (postao je eponim, kao digitron ili labelo 😁). Autorski stripovi nemaju obavezu da prate taj format, mada ga mnogi autori ipak usvoje jer zaista jeste bolje prilagođen čitanju na telefonu, čemu je Webtoon kao platforma orijentisan.

U webtoon meniju nalaze se sledeće sekcije:

U sekciji “Originals” nalaze se Webtoon originali, stripovi finansirani od strane Webtoona, i dostupni isključivo na Webtoon platformi.

U sekciji “Canvas” nalaze se stripovi nezavisnih autora koje Webtoon ne plaća za njihov rad (ali koje uvek možete nagraditi sami ukoliko poželite, putem paypal-a, kofi-a, ili Patreon-a). Stripovi u ovoj sekciji se često mogu naći i na drugim platformama, jer ih Webtoon u tome ne može sprečiti, a autori se naravno trude da dosegnu najširu moguću publiku. Stoga, mnogo stripova koje pomenuh u Tapas preporukama mogu se naći i u Webtoon Canvas sekciji (dodaću linkove u Tapas postu, za zainteresovane).

“Genres” i “Popular” sekcije su samo filteri, ali imajte na umu da Webtoon u tim filterima uvek daje prednost svojim originalima, a ne kanvas stripovima.

U ovom postu predstaviću vam 6 stripova od kojih su 3 Webtoon originali, a 3 su sa kanvasa.

Kao i u prošlom postu, moram da naglasim:

Stripovi koje vam u ovom postu preporučujem su u potpunosti besplatni. Webtoon ne zarađuje od mojih preporuka, niti su mene platili za ikakvu reklamu — ovo radim iz sopstvene dobre volje i želje da proširim reč o divnim stripovima koje pronalazim, bez obzira na platformu.

Pa, da pređemo na preporuke!

1. Heir's Game

Žanr: drama, romansa
Status: trenutno na pauzi, inače nova epizoda svakog ponedeljka

6 webtoons preporuka heir's game

Kada naslednik Belune postane punoletan, tradicija nalaže da se održi “Naslednikova Igra” (Heir’s Game): brutalan niz dvoboja koji će odabrati naslednikovog telohranitelja. Kada Teoden¹, novi naslednik, upozna Izrana, tihog mačevaoca sa misterioznom prošlošću, njihova ljubav zapretiće da promeni sve.

Heir’s Game ima sve: humor, dramu, turnir u mačevanju, tajne romanse, trans likove, lezbejke sa darom za mačevanje i teatralnost, traume iz rata, žene u viteškim oklopima, dvorske intrige, revolucionare, atentate, porodične probleme, bliska prijateljstva…

Šalu na stranu (mada nije šala 👀), Heir’s Game je odlično napisana priča o dva mladića koja pokušavaju da, uprkos vrlo napetim okolnostima, budu zajedno i budu srećni.

Ova priča jeste dosta krvava ponekad, budite upozoreni – autor namerno želi da ne romantizuje dvoboje i da verno prikaže koliko su strašni i zahtevni po učesnike i njihove živote. Biti telohranitelj je prestižna i primamljiva pozicija, koja će privući mnogo vrlo različitih ljudi da se okušaju u dvobojima za šansu da izdrže do kraja. Ali sam centar ove priče je ljubav između Teodena i Izrana, i (ne)prijatelji koje stiču usput.

Takođe, sir.

heir's game cheese

__________
¹ ili, ako i vas kao i mene nesvesno proganja nemački izgovor, “Tojden” 😂

2. Boyfriends

Žanr: komadić života, romansa
Status: u toku, po epizoda svakog utorka i petka

6 webtoons preporuka boyfriends

Boyfriends je preslatka, predivna, premeka, srcetopljeća priča o četri momka na istom fakultetu, koji uče da navigiraju svojom poli¹ vezom.

Ovaj strip je započeo svoj život kao jedan od nezavisnih stripova, čitala sam ga na Tapasu zapravo pre nego što ga je Webtoon spazio i usvojio kao original! Priča se već sada pomalo razlikuje od originalnog stripa od pre, ali likovi su isti, njihovi odnosi su isti, samo je manje gag comic a više isceljujuća priča o zdravim vezama, komunikaciji, i snalaženju u ljubavi, i nekako je još toplija nego pre sad kad je Webtoon original.

__________
¹ Poliamorija je ljubav/veza između više od dvoje ljudi, u ovom slučaju četvoro

3. Blades of Furry

Žanr: romansa
Status: u toku, nova epizoda svake nedelje

6 webtoons preporuka blades of furry

Emil je klizač na usponu svoje karijere u sportu zvanom Borbeno Klizanje – dramatičoj kombinaciji umetničkog klizanja i borilačkih veština. Radu je poznati višestruki šampion za kog ceo svet navija. Međutim, tokom nesrećnog meča između njih dvojice, Emil slučajno otkrije Raduovu tajnu koja bi mogla da ga upropasti. Da li će Emil čuvati Raduovu tajnu, ili će se ovo rivalstvo pretvoriti u nešto više…

Blades of Furry puna je dobrog humora i odlično napisanih raznovrsnih likova, napetosti, rivalstva, zaljubljivanja, ljubomore, i naravno, BORBENOG KLIZANJA. Bračni par Deja i Emili su udružile snage da nam predstave ovaj strip u izdanju Webtoon-a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by deya muniz (@deyathemuniz)

4. Death and the Maiden

Žanr: urbana fantastika, komadić života
Status: u toku, nova epizoda svakog drugog utorka

6 webtoons preporuka death maiden

Death and the Maiden je spora i slatka (i duhovita) pričica o Amors i Eviti u svetu u kom magija nije baš opšte poznata stvar. Evita je nebinarna osoba koja je upravo dobila otkaz sa svog posla u kafiću zbog nedozvoljenog korišćenja čarobnih napitaka, a Amors je ne-baš-uspešna frilens nekromanserka koja u slobodno vreme na pijaci prodaje uklete predmete sa bakinog tavana…

Kao i ostale priče koje vam preporučujem, i ova je opušteno i otvoreno kvir, začinjena magijom i humorom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Death and the Maiden (@datmcomic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Death and the Maiden (@datmcomic)

5. Kai

Žanr: romansa, komadić života
Status: u toku, nova epizoda svakog ponedeljka

6 webtoons preporuka kai

Nakon tragične smrti svojih roditelja, Kai mora da se preseli sa Havaja da živi sa tetkom u Nju Džerziju. Dok se njih dvoje privikavaju da žive zajedno, njihov komšija, i popularni fudbaler iz škole, Aleks Adriano, preuzme na sebe odgovornost da pomogne Kaiju da se uklopi u novu sredinu, potpuno nespreman za osećanja koja će razviti za ovog klinca sa Havaja…

Kai je priča o nebinarnom Kaiju tokom ’80-ih i njihovom snalaženju u potpuno novoj sredini koja je sve samo ne spremna za njihov besprekoran modni ukus i crni pojas u džudou, i o Aleksu koji nije ni znao koliko je bi dok nije upoznao Kaija.

Divna “komadić života” pričica koja je tek na svom trećem poglavlju, tako da imamo vremena da uživamo u njoj još dugo.

6. The Reaper and the Waiting

Žanr: romansa, fantastika
Status: završen

6 webtoons preporuka reaper waiting

Priča o Kosaču i misterioznoj duši koja ne prestaje da ga prati. Priča o sećanju i zaboravljanju, o odlukama i izborima. Priča o dva mladića čija ljubav prevazilazi čak i smrt.

Neću da ulazim dublje u priču da vam ne pokvarim iskustvo i misteriju 😊 Znajte samo da je strip prelepo ilustrovan, i da će vas boleti. Ali će vas i zalečiti i toplo zagrliti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by January ☀️ (@jayessart)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by January ☀️ (@jayessart)

Iiii serija mojih preporuka je ovim postom gotova! Osim ako mi padne na pamet još neka kategorija iz koje mogu da izvučem preporuke heheh.

Nadam se da vas je bar neka od ovih ukupno 19 preporuka zainteresovala, i da ćete uživati u njoj 😊

Čitamo se sledeći put!

💜 Ana

‘5 strip preporuka’ kolekcija:
  1. Veb stripovi
  2. Tapas
  3. Webtoon
💛🤍💜🖤 • ilustrator • direktor & urednik Spektar knjige

Ostavi komentar

Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Korpa (0)

Nema artikala u korpi. Nema artikala u korpi.

Zatvori