5 tapas preporuka cover

Nova nedelja, novih 5 preporuka!

Ove nedelje za vas imam 5 LGBT+ stripova sa Tapasa.

Šta je Tapas?

Tapas.io je platforma/sajt/aplikacija na kojoj bilo ko može da objavi svoj strip ili proznu priču, a u poslednjih par godina su počeli i da objavljuju originalne stripove za koje autori bivaju plaćeni. Neki od tih stripova su u potpunosti zaključani i potrebno je kupiti svaku epizodu, a neki pak otključavaju po epizodu u nekom vremenskom intervalu (obično jedna epizoda nedeljno), uz opciju da kupite pristup zaključanim epizodama unapred, ako ste nestripljivi. Naravno, kao i sve druge aplikacije ovih dana, imaju svoju internu valutu koju zovu “ink” koju možete kupovati i njome otključavati zaključane epizode, ili je poklanjati autorima kao napojnicu ili u znak zahvalnosti za priče koje stvaraju i dele sa nama. Ali ne brinite, sve moje preporuke su besplatne 😉

Stripovi na tapasu mogu da se čitaju u browseru čak i bez naloga, ili kroz njihovu aplikaciju – izbor je na vama.

Napomena: Stripovi koje danas imam za vas su u potpunosti besplatni. Tapas.io ne zarađuje od mojih preporuka, niti su mene platili za ikakvu reklamu — ovo radim iz sopstvene dobre volje i želje da proširim reč o divnim stripovima koje pronalazim, bez obzira na platformu.

Onda, da pređemo na preporuke!

5 tapas preporuka logo

1. Charity Case

Žanr: YA, savremena romansa, komadić života
Status: u toku, 2 strane nedeljno

5 tapas preporuka charity case

Mladi muzičar Džulijen nađe se u situaciji u kojoj mora da se osloni na milost drugih kako bi si doveo život u red, ali osećanja koja polako razvija prema svojim novim cimerima, Marni i Romanu, prete da upropaste sve…

Ova priča ima sve: muziku¹, romansu i poliamoriju², divna prijateljstva, i vrlo raznovrsnu postavku likova koja uključuje bar jedan (dugogodišnji) par lezbejki, nebinarne i trans likove… I uz to beskrajno meko i nežno prilazi romansi i rodnim pitanjima (i zbunjenošću) i zadovoljstvo je čitati ga.³

Napomena: Charity Case je jedini strip na ovom spisku koji ima takozvani “early access”, odnosno opciju da u zamenu za određenu količinu inka ranije vidite stranu ili dve, ali na vama je da li ćete to koristiti.

__________
¹ Koliko jedan strip to može da predstavi, kao isključivo vizuelni medijum 😅
² Poliamorija je ljubav između više od dvoje ljudi
³ Budući da se i ja bavim umetnošću/ilustracijom,ne mogu da ne obraćam pažnju i na vizuelni dizajn likova i stripova uopšte, i moram da naglasim da je Charity Case izuzetno lepo ilustrovan 😍

PS. Ukoliko vam se Charity Case dopadne, vredi pomenuti da postoji i kolekcija pričica i o Silviji i Džeri (paru koji pomenuh iznad) iz mladosti – još uvek nedovršena jer je Charity Case prioritet, ali je divna 🥰

5 tapas preporuka silvija i džeri

Ovo se ne računa u naslovnih 5 preporuka jer… jer ja postavljam pravila. Da.

2. BUUZA!!

Žanr: urbana fantastika, komadić života
Status: u toku, nova epizoda svakog drugog ponedeljka

5 tapas preporuka buuza

Jedan pogrešan poziv dovešće do neočekivane veze na daljinu…

BUUZA!! je priča o “nađenoj porodici”, dijaspori i religiji, a pomalo i politici, a odvija se u fantazijskoj verziji Bliskog istoka i centralne Azije, u kojoj postoji magija i neki ljudi mogu da se pretvaraju u životinje? I sve to smešteno nekad tokom ’90-ih.

Priča je prepuna kvir ljudi, toliko da je autorka ljubazno napravila podsetnik za najbitnije likove:

5 tapas preporuka buuza chars
Obećavam da ništa od ovih informacija nije spojler!

Ogromna preporuka, zaista – svet u ovoj priči je tako zanimljiv i bogat, a likovi tako raznovrsni i lepo napisani, da je dve nedelje čekanja na sledeću epizodu ponekad baš teško 😅

Napomena: Strip pominje prostituciju, i ponekad sadrži ili pominje nasilje koje nije vizuelno prikazano.

3. The Magpie

Žanr: urbana fantastika, horor
Status: trenutno na pauzi

5 tapas preporuka magpie

Jedino u šta je Amanda sigurna je da iz gradića Pajnvud nema izlaza. Ili je barem mislila da je sigurna, pre nego što se Triksi doselila. Dok se pravila u koja je nekad čvrsto verovala slamaju oko nje, Amanda se suočava sa istinom o svom gradiću. Nije jedina koja hoće van.
Jedino što joj preostaje je da odluči – da se suoči sa čudovištem koje proganja Pajnvud, ili da joj se pridruži i napokon bude slobodna.

The Magpie (Svraka) je sjajna, i ponekad uznemirujuća, priča o Amandi, “onoj čudnoj devojci” u srednjoj školi, i Triksi, novoj, zanimljivoj devojci iz velikog grada, koje zajedno pokušavaju da otkriju šta je to što tiho teroriše njihov gradić, dok se polako zaljubljuju jedna u drugu.

Ovo je priča o tajnama, opsesiji, prijateljstvu, o ljubavi i njenim različitim oblicima. Ovo je priča o čudovištvu sa tavana, koje je strašnije nego što ste mislili.

Napomena: Ova priča jeste horor, i iako se ne bavi nužno “odraslim” temama, nije baš preporučljiva za decu.

4. With Great Abandon

Žanr: komadić života, savremena romansa
Status: završen

5 tapas preporuka with great abandon

Kuvanju, kao i ljubavi, treba pristupiti sa potpunom posvećenošću.

5 tapas preporuka with great abandon quote

Hari je gej trans muškarac, Rasel je gej cis muškarac, aWith Great Abandon (S potpunom posvećenošću, grub prevod) je priča o njihovim razlikama, o njihovim sličnostima, i njihovoj vezi i snovima. Priča koja uliva nadu i neguje dušu.

Ne znam imam li šta da dodam tom opisu 😁 Dva momka se igrom slučaja sretnu, zaljube, a zatim se stvari malo zakomplikuju… Znate već kako to ide. Priča je jako realna i dirljiva, ponekad meka i nežna, a ponekad potresna, ali ako vam je za utehu – završena je, tako da nećete morati da čekate na nove epizode, moći ćete da je progutate sopstvenim ritmom 😘 (u mom slučaju to je bilo otprilike 3 vrlo intenzivna sata čitanja).

Jedna od onih priča kojima se vraćate kad vam treba nešto da vas uteši, kada je svet malo suviše siv.

PS. Ako vam se dopadne ova priča, postoji još jedna pričica istog autora, takođe završena, čiji je glavni lik nebinarna veštica na svom prvom zadatku. Pričica je smeštena u jedan primorski gradić, i podjednako je nežna i isceljujuća kao With Great Abandon, samo malo drugačijeg žanra (urbana fantastika, nije romansa).

5 tapas preporuka the lion the witch

5. Kiss it Goodbye

Žanr: komadić života, savremena romansa
Status: u toku, 2 strane nedeljno

5 tapas preporuka kiss it goodbye

Pričica o dve devojčice, njihovom prijateljstvu, odrastanju, i ljubavi, ispričana prijateljima uz večeru i piće. 🥰

Još jedan komadić života, i još jedna topla pričica koja će vam negovati dušu. Šta god više da kažem verovatno će biti spojler, tako da neću ništa više reći 😊 Mislim da se bliži kraju, tako da ćete uskoro i nju moći da bindžujete, tokom nekog sivog dana kad vam treba nežan zagrljaj jedne priče.

Bonus: Springtime of Yuu

Žanr: komadić života, savremena romansa
Status: u toku, 1 strana svake subote (otprilike)

5 tapas preporuka springtime of yuu

Opet ja ne mogu da odaberem samo 5 stripova.

Springtime of Yuu je priča o dva dečaka sa vrlo drugačijim porodičnim situacijama. Yuu i Ren se slučajno sretnu na krovu škole, i taj momenat im obojici promeni živote. Sledi im neočekivano prijateljstvo i mukotrpno sporo zaljubljivanje, i mnogo mnogo rasta i sazrevanja i životnih lekcija.

Još jedna slatka pričica koja greje dušu!

Springtime of Yuu bi definitivno završio među prvih 5 što se mene tiče, ali je ipak ostao kao bonus jer je zapravo AU¹ jednog mnogo većeg i starijeg stripa po imenu The Boy Who Fell (što je fantastika čija radnja se odigrava u paklu, ni manje ni više), pa reko’ da vas ne zbunjujem. Da me ne shvatite pogrešno, potpuno je nezavisan i ne morate biti upoznati sa TBWF kako biste razumeli Springtime of Yuu, ali likovi se preklapaju i povremeno se pomenu neke unutrašnje šale koje čitaoci TBWF-a razumeju a mi ostali ne 😅 Ali verujte mi, to zaista ne utiče na doživljaj priče, ni ja nisam čitala TBWF a Springtime of Yuu mi je jedan od najdražih stripova na Tapasu. Tako da da. Eto.

__________
¹ AU je skraćeno od “alternate universe” (neki drugi univerzum, grub prevod), i označava priče koje su bazirane na nekoj postojećoj priči, ali sa nekom bitnom promenom – “šta ako” [ova priča] ali u drugom svetu, npr. Gospodar prstenova, ali kao savremena priča u modernom dobu, ili Crvenkapa, ali Crvenkapa je negativac… Vrlo je to zanimljiva vežba kreativnog pisanja ako vas to interesuje, prevesti postojeću priču u neko drugo doba ili drugačije okolnosti. U svakom slučaju, da ne dužim, to je to, idemo dalje.

Nadam se da vam je neka priča sa ovog spiska privukla pažnju i da ćete uživati u njoj!

Za sledeću nedelju vam pripremam 5 LGBT+ preporuka sa Webtoona – budite spremni 😉

‘5 strip preporuka’ kolekcija:
  1. Veb stripovi
  2. Tapas
  3. Webtoon
💛🤍💜🖤 • ilustrator • direktor & urednik Spektar knjige

Ostavi komentar

Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Korpa (0)

Nema artikala u korpi. Nema artikala u korpi.

Zatvori