Tokom sedmice nakon Dana zaljubljenih obeležava se Nedelja svesti o aromantičnom spektru u nastojanju da se proširi svest i informisanost o postojanju aromantičnosti. Ove godine, Nedelja svesti o aromantičnosti obeležava se između 21. i 27. Februara.

nedelja svesti o aromantičnom spektru

Zastava aromantičnosti je zelenih tonova kao suprotnost crvenoj koja se generalno smatra romantičnom bojom.

Šta je aromantičnost?

šta je aromantičnost?

Ukratko: aromantične osobe ne doživljavaju romantičnu privlačnost prema drugima. (Više o različitim vrstama privlačnosti ovde.) Aromantici zato uglavnom ni nemaju želju za vezama koje se tradicionalno smatraju romantičnim, i to je sasvim okej i validno. Doduše, postoje izuzeci – neki ipak žele takve veze i sasvim ih uspešno i ostvaruju bilo sa drugim aromanticima ili pak sa aloromanticima (osobama koje doživljavaju romantičnu privlačnost). Najvažniji faktor srećne i uspešne veze je dobra komunikacija, bez obzira na seksualne i romantične orijentacije.

Možda već znate šta je aseksualnost (ili neseksualnost) – odsustvo seksualne orijentacije ili nemanje interesovanja ili želje za seksom, odnosno nedoživljavanje seksualne privlačnosti. Aseksualnost nije isto što i namerna apstinencija ili celibat, jer je aseksualnost orijentacija a ne izbor.

aromantičnost nije isto što i aseksualnost

Iako aromantičnost i aseksualnost često idu ruku pod ruku, mnogo aromantika nije aseksualno (i obrnuto).

Saznajte više o aromantičnosti ovde.

Saznajte više o vrstama privlačnosti uopšteno ovde.

Ostavi komentar

Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Korpa (0)

Nema artikala u korpi. Nema artikala u korpi.

Zatvori