U pripremi za Nedelju svesti o aromantičnom spektru, želimo da uvedemo pojam privlačnosti i različite načine na koje se ona može doživeti 😊

Privlačnost je izuzetno ličan doživljaj koji se, baš kao i ljubav, može ispoljiti u mnogo različitih oblika.

Informisanost o vrstama privlačnosti može nam pomoći da bolje razumemo sopstvena osećanja, i da uspešnije komuniciramo sa ljudima u svom životu.

Onda, koje su to vrste privlačnosti?

Pa, teško je precizno kategorizovati nešto toliko subjektivno i individualno kao što je doživljaj privlačnosti, ali uopšteno govoreći, najčešće pominjane vrste su:

Emotivna privlačnost

Emotivna privlačnost se može opisati kao ono kada vam se neko dopada kao osoba, kada kliknete, kada vam se dopada njihov um, njihova duša, način razmišljanja. Ono kada želite da provodite vreme sa nekime, ne zbog nekih fizičkih nagona ili iskustava, već zbog toga kako njihovo prisustvo čini da se osećate; želja za emotivnim kontaktom sa drugom osobom.

Emotivna privlačnost je ključna u sklapanju prijateljstava, a često doprinosi i drugim vidovima privlačnosti; na primer, demiseksualnim osobama je potrebna snažna emotivna veza sa nekime kako bi mogli da uspostave seksualnu ili romantičnu vezu.

Fizička privlačnost

Fizičku privlačnost karakteriše želja za fizičkim kontaktom, za dodirom koji ne mora nužno imati i romantične ili seksualne konotacije. Na primer, fizička privlačnost se može ispoljiti kao želja za zagrljajem između članova porodice, ili držanjem prijatelja_ica za ruku.

Romantična privlačnost

Romantična privlačnost je žudnja za vezom sa nekime koja je dublja i intimnija od prijateljstva. Takva bliskost ne mora podrazumevati i fizičku ili seksualnu vezu sa tom osobom (ili osobama). 

Za neke romantična privlačnost se manifestuje zajedno sa drugim vidovima privlačnosti, npr. uz seksualnu ili fizičku privlačnost – ali to nije slučaj kod svakoga. Na primer, aseksualne osobe mogu osetiti romantičnu privlačnost prema nekome a da nikada ne dožive i seksualnu privlačnost. 

Nekoliko primera različitih romantičnih orijentacija su:

 • Heteroromantičnost – osobina nekoga ko može doživeti romantičnu privlačnost samo prema osobama suprotnog roda (heteroromantik)
 • Homoromantičnost – osobina nekoga ko može doživeti romantičnu privlačnost samo prema osobama istog roda (homoromantik)
 • Biromantičnost – osobina nekoga ko može doživeti romantičnu privlačnost prema osobama dva ili više rodna identiteta (biromantik)
 • Panromantičnost – osobina nekoga ko može doživeti romantičnu privlačnost prema nekome bez obzira na njihov rodni identitet (panromantik)
 • Aromantičnost – osobina nekoga ko ne doživljava romantičnu privlačnost ni prema kome (aromantik ili aro)

Seksualna privlačnost

Seksualna privlačnost budi u osobi interesovanje ili želju za seksualnim kontaktom sa drugom osobom. 

Nekoliko primera različitih seksualnih privlačnosti o kojima se najčešće govori su:

 • Heteroseksualnost – doživljavanje seksualne privlačnosti samo prema osobama suprotnog rodnog identiteta
 • Homoseksualnost – doživljavanje seksualne privlačnosti samo prema osobama istog rodnog identiteta
 • Biseksualnost – doživljavanje seksualne privlačnosti prema osobama dva ili više rodna identiteta
 • Panseksualnost – doživljavanje seksualne privlačnosti prema osobama bez obzira na njihov rodni identitet
 • Aseksualnost – nedoživljavanje seksualne privlačnosti (kao skraćenica često se koristi „ace“ /eɪs/ ili as)
 • Demiseksualnost – doživljavanje seksualne privlačnosti samo prema osobama sa kojima ste već uspostavili snažnu emotivnu ili romantičnu vezu

U našem društvu ukorenjeno je verovanje da je seksualna privlačnost jedini vid privlačnosti – mnogi čak seksualnu privlačnost smatraju sinonimom za privlačnost uopšte. Međutim, kao što smo već ustanovili, seksualna privlačnost je samo jedan od mogućih načina na koje se možemo osetiti privučenim drugoj osobi.

Estetska privlačnost

Osećanje divljenja nečijem izgledu, bez potrebe ili želje za uspostavljanjem fizičkog, seksualnog, ili romantičnog kontakta sa njima, smatra se estetskom privlačnošću. Recimo, može vam se dopadati izgled ili građa modela iz časopisa, a da pritom ne osećate fizičku ili seksualnu privlačnost prema njima, ili ikakvo interesovanje za njihovu ličnost ili želju da ih upoznate.

Estetska privlačnost se može preklapati sa drugim vidovima privlačnosti – na primer, kako se neko obukao može u vama izazvati osećaj romantične ili seksualne privlačnosti, uz istovremeno osećanje estetske privlačnosti.

Zaključak

Svako u bilo kom momentu u životu može osetiti neku od gorenavedenih vidova privlačnosti prema drugoj osobi. Možete doživeti nekoliko različitih tipova privlačnosti prema jednoj osobi istovremeno. Način na koji ste privučeni nekime se vremenom može promeniti. Čisto fizička privlačnost može prerasti u romantičnu ili seksualnu; čisto seksualna u emotivnu. U nekim slučajevima privlačnost može i potpuno nestati.

Privlačnost nikako nije čvrsto zacrtana i nepromenjiva, već se sve vreme menja i prilagođava zajedno sa vama, na osnovu vaših iskustava, znanja, i potreba.

Ostavi komentar

Zatvori
Prijavi se
Zatvori
Korpa (0)

Nema artikala u korpi. Nema artikala u korpi.

Zatvori